Dan sigurnijeg interneta – Stvorimo bolji internet zajedno

Desetu godinu za redom, u Republici Hrvatskoj se danas obilježava Dan sigurnijeg Interneta. Inicijativa obilježavanja tog dana pokrenuta je 2004. godine i od tada se širi na države diljem svijeta, te se obilježava svake godine, drugog dana drugog tjedna u veljači

Foto: Ilustracija 

Desetu godinu za redom, u Republici Hrvatskoj se danas obilježava Dan sigurnijeg Interneta. Inicijativa obilježavanja tog dana pokrenuta je 2004. godine i od tada se širi na države diljem svijeta, te se obilježava svake godine, drugog dana drugog tjedna u veljači. 

Zanimanje za Dan sigurnijeg Interneta raste neopisivom brzinom od 2004. godine kad je prvi put obilježen, te se provodi na šest kontinenata u više od stotinu zemalja, uključujući 27 zemalja Europske Unije i naravno Hrvatsku. 

Ovogodišnja tema Dana sigurnijeg Interneta 2014. je „Stvorimo bolji internet zajedno“ i ukazuje na zajedničku odgovornost u poticanju pozitivnih i uklanjanju negativnih strana interneta. Intencija je inicijative poticati tvrtke i institucije da stvaraju pozitivne, kvalitetne i djeci primjerene on-line sadržaje, štite osobne podatke, te intenzivno rade na sprječavanju negativnih i nasilnih sadržaja te govora mržnje. 

Poruke su to koje podržava i Policijska uprava ličko-senjska, a kojima se želi podići razina svijesti djece, roditelja, učitelja i lokalne zajednice o važnosti primjerenog, odgovornog i sigurnog korištenja interneta i mobilnih tehnologija.

Svjesni smo da je internet danas najšire sredstvo učenja i zato ga treba preporučiti učenicima jer:

  • je izvor različitih podataka,
  • omogućava pronalaženje literature,
  • sadrži programe koji prate i ocjenjuju napredak učenika,
  • omogućava međusobno povezivanje (učenika i učenika, te učenika i učitelja), te suradničko učenje bez obzira na vrijeme i prostor

No, po prvi puta u povijesti, mladi su tehnološki napredniji od odraslih, te se postavlja pitanje razumiju li mladi posljedice uporabe tehnologije?

Stoga i ovim putem skrećemo pozornost roditeljima i učiteljima da:

  •  upoznaju dijete s mogućim prijetnjama i posljedicama,
  • dogovore pravila ponašanja,
  • instaliraju sigurnosni softver,
  • upute dijete na sigurne web stranice,
  • ne stavljaju informacije o djeci na web stranice škole,
  • prijave zlostavljanje.

Zapamtite, nije rješenje zabrana korištenja Interneta. U stvarnom životu ne zabranjujete djeci kretanje u gradskom prometu, već ih poučavate prometnim pravilima. U stvarnom životu ne zabranjujete djeci pristup kuhinji jer ima noževa i opasnih kuhinjskih uređaja, već ih poučavate uporabi.

Prema tome, stvorite pravila i poučavajte djecu o kretanju i u virtualnom svijetu.



Stranica