Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu održali predavanja učenicima u sklopu akcije „MIR I DOBRO“

Policijska uprava ličko-senjska već 20. godinu zaredom u razdoblju od 16. prosinca 2013. godine do 8. siječnja 2013. godine provodi operativno-preventivnu akciju «MIR I DOBRO», u sklopu koje provodi niz preventivnih mjera i radnji u cilju sprječavanja zlouporabe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i vatrenog oružja, te posebno improviziranih sredstava kućne izrade

Foto: PU ličko-senjska

Policijska uprava ličko-senjska već 20. godinu zaredom u razdoblju od 16. prosinca 2013. godine do 8. siječnja 2013. godine provodi operativno-preventivnu akciju «MIR I DOBRO», u sklopu koje provodi niz preventivnih mjera i radnji u cilju sprječavanja zlouporabe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i vatrenog oružja, te posebno improviziranih sredstava kućne izrade.  

Tijekom provođenja operativne akcije «MIR I DOBRO» , a posebno tijekom prosinca policijski službenici pojačano kontroliraju nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom  prometu posebnu pozornost posvećuju većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničkih sredstava preko graničnih prijelaza.             

Na temelju dosadašnjeg iskustva, prosuđuje se da bi blagdansko raspoloženje mogla narušiti zlouporaba oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što može rezultirati nehotičnim lakšim i težim ranjavanjem građana, prostreljivanjem i oštećenjem imovine, odnosno nastati materijalna šteta na privatnoj i državnoj imovini. Kako bi takve posljedice izostale policijski službenici ove Policijske uprave kontaktirali su predstavnike civilne vlasti na razini županije, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova s ciljem da se građani upozore na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, kao i raznih improviziranih sredstava kućne izrade. 

Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu i kontakt policajci održali su predavanja u osnovnim školama u Gospiću, Otočcu i Korenici, a sve s ciljem kako bi djecu upoznali s mogućim posljedicama nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, te vrstama i načinom uporabe pirotehničkih sredstava. Edukacijom je bilo obuhvaćeno 253 učenika petih, šestih, sedmih i osmih razreda. 

Na kraju su policijski službenici svima poručili da je najbolja preventiva nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i prije svega, svečanije.



Stranica