Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj

Skrećemo pozornost građanima da je u „Narodnim novinama“ broj 145/2013. objavljena Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj koja je stupila na snagu i primjenjuje se danom objave u Narodnim novinama, odnosno od 6. prosinca 2013. godine

Foto: Ilustracija

Skrećemo pozornost građanima da je u „Narodnim novinama“ broj 145/2013. objavljena Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj koja je stupila na snagu i primjenjuje se danom objave u Narodnim novinama, odnosno od 6. prosinca 2013. godine. 

Dionice javnih cesta na području Ličko-senjske županije na kojima je obvezna zimska oprema od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga RH su: 

- autocesta A 1 – Zagreb (čvorište Lučko) – Karlovac – Bosiljevo – čvorište Maslenica

- državna cesta D 23 – Josipdol (D42) – Senj (D8) 

- državna cesta D 25 – Lički Osik (D50) – Gospić (D50) 

- državna cesta D 50 – Žuta Lokva (D23) – Otočac – Gospić – Gračac (D27) 

- državna cesta D 217 – Ličko Petrovo Selo (D1) - GP Ličko PetrovO Selo (gr. BiH) 

Na svim ostalim cestama na području Ličko-senjske županije vozači su dužni imati propisanu zimsku opremu na motornim vozilima u vrijeme kad su nastupili zimski uvjeti na cestama, odnosno kada je na kolniku poledica ili je prekriven snijegom. 

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume s oznakom (M+S) na svim kotačima, ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonski kotač. Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima, ili zimske gume postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume na pogonskim kotačima. 

U vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen je promet svim motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu, te teretnim automobilima s priključnim vozilima, pa molimo sve vozače da se ne uključuju u promet u vrijeme zimskih uvjeta bez propisane zimske opreme, te da prije uključivanja u promet očiste zaleđena vjetrobranska stakla te snijeg sa vozila, a što je također zakonska obaveza.



Stranica