Vijeće za prevenciju Općine Donji Lapac obilježilo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Vijeće za prevenciju Općine Donji Lapac jučer je u prostorijama Osnovne škole Donji Lapac organiziralo okrugli stol povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 

Foto: PP Donji Lapac 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Vijeće za prevenciju Općine Donji Lapac jučer je u prostorijama Osnovne škole Donji Lapac organiziralo okrugli stol povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. 

Cilj okruglog stola bio je predstaviti percepciju nasilja nad ženama od strane društva u cjelini, izvršiti uvid u trenutno stanje i statističke pokazatelje, te skrenuti pažnju na nasilje nad ženama kao ozbiljan problem kojim se mora baviti društvo u cjelini. 

Na navedenom okruglom stolu bili su prisutni predstavnici Osnovne škole Donji Lapac, Općine Donji Lapac, Policijske postaje Donji Lapac i „Ženske Grupe“ Donji Lapac koja djeluje na području Donjeg Lapca od 2000. godine, a ista se bavi problematikom obiteljskog nasilja, nasilja nad ženama, edukacijom mladih u vezi trgovine ljudima, te humanitarnim radom i radom sa djecom. Navedena udruga je vrlo aktivna po problematici obiteljskog nasilja, te također vrši edukaciju žrtava nasilja i upoznavanja žrtava sa njihovim pravima. 

Održana je i prezentacija u vezi obilježavanja „Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama“ kojom je obuhvaćen povijesni osvrt na obilježavanje navedenog dana, vrste nasilja nad ženama, normativne okvire nasilja, protokole o postupanju, mitove i činjenice o nasilju i dr., nakon čega su sudionici okruglog stola imali kraće izlaganje. Također je prikazan kraći film u vezi djelovanja „Sestara Mirabal“ koje su tragično stradale 1960. godine, te se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i obilježava u spomen na njihovu žrtvu. 

Na kraju je otvorena diskusija i rasprava kojom su razmijenjena iskustva i raspravljalo se o nasilju nad ženama i u kojoj mjeri institucije, udruge i pojedinci mogu aktivno doprinijeti smanjenju navedene problematike, te je donesen zaključak da je nasilje nad ženama vrlo ozbiljan društveni problem koji je općeprisutan u društvu, a sa kojim se problemom trebaju baviti sve institucije civilnog društva ukazivanjem na navedeni problem i aktivnim djelovanjem na suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, sa krajnjim ciljem zahvaćanja tamne brojke nasilja kroz sveobuhvatno razvijanje partnerskih odnosa na razini lokalne zajednice.



Stranica