„Živim život bez nasilja“- Policijska uprava ličko-senjska obilježila Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: PU ličko-senjska 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a u sklopu preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ Policijska uprava ličko-senjska organizirala je danas u 12 sati u prostorijama Kulturno informativnog centra u Gospiću javnu tribinu pod nazivom „Živim život bez nasilja“.

Policijska uprava ličko-senjska u sklopu preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ poduzima niz preventivnih aktivnosti vezano za nasilje nad djecom, nasilje nad ženama, nasilja u vršnjačkim vezama, nasilja među mladima uključujući i nasilje u obitelji, te se i ovom tribinom nastojala senzibilizirati šira javnost na problem nasilja i potaknuti građane, a posebno žrtve na prijavljivanje svih oblika nasilja.

Uvodničar u tribinu bio je načelnik Policijske uprave ličko-senjske gospodin Ante Podnar koji je istaknuo da se primjenom isključivo reaktivnih mjera ne može suzbiti problematika nasilja, da je vrlo bitno proaktivno djelovati, te raditi na kulturi izgradnje nenasilja, no da za sigurnost u društvu nije odgovorna samo policija, već je policija samo jedna karika u lancu u kojem njegova snaga ovisi o svim pojedinim karikama.

Prisutnima se obratila i zamjenica župana Ličko-senjske županije gospođa Ivana Tomaš koja je također naglasila da žrtve nasilja u obitelji ne smiju šutjeti, ali ni mi, svjedoci nasilja, jer nasilje nije tuđi problem, već problem svih nas.

S obzirom da je navedeni preventivni projekt namijenjen i učenicima, kao uvod u tribinu učenice osmih razreda osnovne škole „Dr. Jure Turić“ iz Gospića otpjevale su pjesmu pod nazivom „Moj je život, moja pjesma“, a učenica 8. razreda odrecitirala je pjesmu „Nekoga moraš voljeti“ Ivana Minottia.

Prva od izlagača prisutnima se obratila ravnateljica Obiteljskog centra Ličko-senjske županije Suzana Svetić, koja je govorila o uvjerenjima koja imamo vezano uz nasilje nad ženom, a neka od tih lažnih uvjerenja su da nasilje u obitelji i među bračnim partnerima je njihova privatna stvar, te da je čestina nasilja u obitelji pretjerano naglašena i da to i nije tako veliki problem. Potom je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nikolina Devčić govorila o žrtvama obiteljskog nasilja s naglaskom na tipične posljedice dugotrajne izloženosti nasilja u obitelji, kao što su poteškoće u regulaciji osjećaja i teška emocionalna stanja, izmijenjena sposobnost za odnose i razvijanje određene patološke povezanosti žrtve s nasilnikom, narušen osjećaj osobnog identiteta, slike o sebi i drugima i ponovna viktimacija žrtve.

Policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju Policijske uprave ličko-senjske Božica Žubrinić govorila je ulozi policije u obiteljskom nasilju, naglasivši da je moralna obvezasvakog pojedinca u društvu prijaviti nasilje u obitelji ako su za njega saznali ili bili prisutni, dok je zakonska obveza zdravstvenih djelatnika, djelatnika socijalne skrbi, psihologa, socijalnih radnika, pedagoga i djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova ukoliko su za nasilje u obitelji saznali u obavljanju svoje djelatnosti isto  prijaviti  policiji ili državnom odvjetništvu. Na kraju izlaganja istaknula je da ukoliko prisutni poznaju osobu koja je zlostavljana, da ju potaknu da se s povjerenjem obrati policiji za pomoć gdje će tu pomoć i dobiti budući policija ima stručne resurse u policijskim službenicima koji su posebno educirani za rad sa žrtvama nasilja u obitelji.

Predsjednica Prekršajnog suda u Gospiću Radmila rendulić govorila je o provedbi zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, dok je općinska državna odvjetnica u Gospiću Vera Magdić- Bižanović upoznala prisutne sa ulogom državnog odvjetnika u procesuiranju kaznenih djela nasilja, uputivši poruku da budemo tolerantni, poštujemo druge, organizirajmo radionice socijalnih vještina radi rješavanja konflikata i problema, te da ne činimo kaznena djela  jer svi želimo živjeti bez nasilja.

Predstavnik Zavoda za javno zdravstvo ličko-senjske županije Viktor Božićević govorio je o psihosocijalnom tretmanu nasilnika u obitelji, te je upoznao prisutne sa načelima psihosocijalnog tretmana, te koji je postupak uključivanja počinitelja u psihosocijalni tretman.

Na kraju je poslana poruka građanima da prijave nasilje i da ne trpe nikakav oblik nasilja, jer za nasilje nema opravdanja i da žive život bez nasilja.



Stranica