U Senju obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad žena (22. rujna), koji je proglašen prije tri godine u spomen na trostruki zločin na zagrebačkom Općinskom sudu, kada je bivši policajac Mato Oraškić tijekom brakorazvodne parnice ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarkuStanku Cvetković,jučer je u srednjoj školi „Pavla Rittera Vitezovića“ u Senju u organizaciji Policijske postaje Senj i Obiteljskog centra Ličko-senjske županije održan okrugli stol

Foto: PU ličko-senjska 

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad žena (22. rujna), koji je proglašen prije tri godine u spomen na trostruki zločin na zagrebačkom Općinskom sudu, kada je bivši policajac Mato Oraškić tijekom brakorazvodne parnice ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarkuStanku Cvetković,jučer je u srednjoj školi „Pavla Rittera Vitezovića“ u Senju u organizaciji Policijske postaje Senj i Obiteljskog centra Ličko-senjske županije održan okrugli stol.

Tema okruglog stola je bila „Rad stručnjaka sa ženama žrtvama nasilja – biti svjedok u postupku ili ne“, sa svrhom sprječavanja i suzbijanja nasilja nad ženama, te ciljem da se društvo osvijesti o postojanju nasilja nad ženama i kako bi se nasilje javno osudilo. 

Uz policijsku službenicu za maloljetničku delinkvenciju Policijske uprave ličko-senjske Božicu Žubrinić, na okruglom stolu su sudjelovali i ravnteljica Obiteljskog centra Suzana Svetić, djelatnica Odjela za pružanje podrške svjedocima i žrtvama Općinskog suda u Rijeci Daria Bohaček, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Senju Ana Lukanović i sutkinja Prekršajnog suda u Gospiću Žana Vlainić. 

Prisutne je pozdravila ravnateljica Obiteljskog centra, te u uvodnom govoru istaknula važnost obilježavanja navedenog dana, stavivši naglasak na međusektorsku suradnju svih institucija i stručnjaka.

Policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju iznijela je statističke pokazatelje za prvih osam mjeseci ove godine, iz kojih je vidljivo da je ove godine na području Policijskle uprave ličko-senjske evidentirano 30 prekršaja više iz članka 4. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, dok je za isti period na području Policijske postaje Senj evidentirano 6 prekršaja više. 

Na kraju je pozvala građane da prijave nasilje nad ženama i poručila im da ne trpe nikakav oblik nasilja, jer za nasilje nema opravdanja, te da se s punim povjerenjem obrate policiji na broj telefona 192.



Stranica