„ Kaciga u prometu“

Dolaskom ljepšeg vremena i povoljnih uvjeta za vožnju motocikala i mopeda aktualizira se problem te skupine sudionika u prometu, koja je jedna od najugroženijih. Vozači motocikala i mopeda, nakon zimske stanke, nastoje nadoknaditi „propušteno vrijeme“, zanemarujući ponekad sigurnosne aspekte prometa, svoje neiskustvo ili eventualni gubitak prethodno stečene rutine u vožnji, ali i činjenicu da se i ostali vozači moraju priviknuti na njihovu ponovnu prisutnost u prometu

Foto: Ilustracija 

Dolaskom ljepšeg vremena i povoljnih uvjeta za vožnju motocikala i mopeda aktualizira se problem te skupine sudionika u prometu, koja je jedna od najugroženijih. Vozači motocikala i mopeda, nakon zimske stanke, nastoje nadoknaditi „propušteno vrijeme“, zanemarujući ponekad sigurnosne aspekte prometa, svoje neiskustvo ili eventualni gubitak prethodno stečene rutine u vožnji, ali i činjenicu da se i ostali vozači moraju priviknuti na njihovu ponovnu prisutnost u prometu. Također ponekad zanemaruju i elemente osobne zaštite, te ih se tijekom toplijih dana učestalije može zamijetiti kako u vožnji ne koriste zaštitnu kacigu. 

Vezano za navedeno, Policijska uprava ličko-senjska će tijekom mjeseca svibnja provoditi akciju „KACIGA U PROMETU“ s ciljem smanjenja broja i posljedica prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači motocikala i mopeda, te propagiranja poželjnog ponašanja u prometu. 

Tijekom prošle godinena cestama Ličko-senjske županije evidentirano je ukupno 908 prometnih nesreća (2011. godine 977), od toga su u 83 prometne nesreće sudjelovali vozači motocikla i mopeda. Od toga je evidentirano 5 prometnih nesreća u kojima je poginulo 5 vozača motocikla, 58 prometnih nesreća u kojima su teško ozlijeđene 33 osobe (27 vozača motocikla i 6 mopeda) i 29 osoba lakše ozlijeđeno (19 vozača motocikla i 10 mopeda), a 11,11% vozača motocikla i mopeda u navedenim prometnim nesrećama nije koristilo zaštitnu kacigu. 

U dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoških službi i ravnateljima srednjih škola, policijski službenici će održati kraća edukativna predavanja u trećim i četvrtim razredima kako bi učenike upoznali s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, te kako bi ih se senzibiliziralo na problem stradavanja vozača i putnika motocikla i mopeda i promoviralo poželjno ponašanje u prometu.  

Zatim će 10. svibnja u vremenu od 9 do 13 sati na Trgu Stjepana Radića u Gospiću policijski službenici na vježbalištu prikazati realne situacije u kojima se vozači motocikala i mopeda često susreću u prometu (tzv. slalom vožnja, vožnja u krug, pravilno kretanje i zaustavljanje, silazak s motocikla i dr.). Građani će tom prilikom moći razgledati policijsku opremu i tehniku koju policijski službenici koriste u svome svakodnevnom radu.

 S obzirom na navedeno, i ovom prilikom vozačima motocikla i mopeda savjetujemo da:

- prije vožnje mopedom ili motociklom očiste vizir, stave zaštitnu kacigu na glavu i pravilno je zategnu,

- prije vožnje provjere tlak u gumama,

- prije vožnje upale dnevno ili kratko svjetlo,

- koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali zdravlje (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice),

- prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),

- ne upravljaju ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga,

- ne stvaraju preveliku buku u vožnju (osobito noću),

- ako voze u skupini, da voze jedan iza drugoga,

- izbjegavaju vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima,

- prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknu se od središnje crte inače će im se glava nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera,

- ne voze prevelikim brzinama, niti slalom između vozila. Mopedi i motocikli su uski, zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu previde,

- kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnju,

-ne dopuste da ih vještiji i spretniji „prijatelj“ u vožnji izazove,

-ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla,

-parkovi i nogostupi nisu namijenjeni za vožnju motocikala i mopeda. 

Skrećemo pozornost i ostalim vozačima na pojačanu prisutnost spomenute kategorije sudionika u prometu, odnosno, pozivamo ih na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja, a posebice na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.



Stranica