Projekt „Recimo ne požarima“ aktualiziran i ove godine

Foto: PU ličko-senjska

Zbog velikog broja požara zabilježenih u zadnje vrijeme na području Republike Hrvatske, te preveniranja takvih požara na području Županije ličko-senjske, jučer, 26. srpnja, u prostorijama Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić na tu temu održan je sastanak Vijeća za prevenciju Grada Gospića.   Na sastanku su uz članove Vijeća Grada Gospića bili prisutni i predstavnici Hrvatskih šuma, Parka prirode Velebit Gospić, DUZS – Područni ured za zaštitu i spašavanje Gospić, JVP Gospić, DVD-a Velebit Lovinac i  DVD-a Pazarište.

Predstavnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić gospodin Joso Živković upoznao je prisutne sa statističkim pokazateljima vezanim za intervencije vatrogasnih postrojbi na požarima otvorenog prostora,  istaknuvši da su do 25. srpnja ove godine vatrogasne postrojbe intervenirale u 861 slučaju, od čega se 650 slučajeva odnosi na intervencije kod požara otvorenog prostora, te da su u protupožarnoj sezoni prošle godine (lipanj – rujan) vatrogasne postrojbe intervenirale u 290 slučajeva, od čega se njih  196 odnosi na požare otvorenog prostora.

Zamjenik Vijeća za prevenciju, načelnik Policijske postaje Gospić gospodin Stjepan Sabljić upoznao je prisutne da je u dosadašnjem razdoblju ove godine evidentirano 79 požara otvorenog prostora, te da su kod 21 požara utvrđeni počinitelji protiv kojih su podnesene obavijesti o utvrđenim prekršajima Inspektoratu unutarnjih poslova.

S obzirom da je u srpnju prošle godine na inicijativu Vijeća za prevenciju Grada Gospića, Općine Lovinac i Perušić,  Policijske postaje Gospić, Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije, DUZS – Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić,  Parka prirode Velebit Gospić, DVD Velebit Lovinac, DVD Perušić i DVD Pazarište pokrenut projekt „Recimo ne požarima“, u sklopu kojeg su formirani timovi koji su obilaskom nadzirali teren na području Grada Gospića, te Općina Lovinac i Perušić, s ciljem educiranja i upoznavanja stanovništva sa županijskom Odlukom o zabrani paljenja vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru na području Ličko-senjske županije (Županijski glasnik br. 7/10), te da su im dijeljeni leci, a na istaknuta mjesta postavljani prigodni plakati, koji su dali očekivane rezultate, na prijedlog predsjednika Vijeća za prevenciju, zamjenika Gradonačelnika Grada Gospića gospodina Ivana Biljana, zaključeno je da se te aktivnosti nastave provoditi i u nerednom periodu.

Također je istaknuto da će se projekt „Recimo ne požarima“ uz Grad Gospić, te općine Lovinac i Perušić, ove godine provoditi i na području gradova Otočca, Senja i Novalje, te općina Plitvička Jezera, Udbina, Brinje, Karlobag, Vrhovine i Donji Lapac.



Stranica