Provedene akcije u prometu u vrijeme vikenda na području PU ličko-senjske

U vrijeme proteklog vikenda policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske proveli su dvije preventivno-represivne akcije: „Kretanje pješaka i kontrola poštivanja obaveza vozača prema pješacima“ i akciju „ALKOHOL“.

U vrijeme proteklog vikenda policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske proveli su dvije preventivno-represivne akcije: „Kretanje pješaka i kontrola poštivanja obaveza vozača prema pješacima“ i akciju „ALKOHOL“.

Preventivno-represivna akcija „Kretanje pješaka i kontrola poštivanja obaveza vozača prema pješacima“ provedena je u petak 10. srpnja u vremenu od 7 do 13 sati na području Policijske postaje Gospić, s ciljem povećanja sigurnosti pješaka kao najugroženijih sudionika u prometu. Tijekom akcije kontrolirano je 45 vozila, te 50 sudionika u prometu, a utvrđeno je 20 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama (pet prekršaja neustupanja prednosti prolaska pješaku, pet prekršaja nepoštivanja pješačkog prijelaza, pet prekršaja nepropisnog parkiranja, tri prekršaja nepropisnog pretjecanja, te po jedan prekršaj nepoštivanje znaka i oznake na kolniku i istek važenja prometne dozvole).  

Akciju „ALKOHOL“ policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske s 11./12. srpnja (subota /nedjelja) u vremenu od 23 do 5 sati, proveli su na području Policijskih postaja Gospić, Otočac, Korenica, Senj, Karlobag i Novalja. U navedenoj akciji utvrđena su ukupno 32 prometna prekršaja, alkotestirana su ukupno 263 sudionika u prometu, od kojih je 21 vozač upravljao pod utjecajem alkohola, te je istima sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama oduzeta vozačka dozvola. Tijekom provođenja akcije utvrđena su po dva prekršaja nepostupanje po znaku ovlaštene službene osobe i upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom, te po jedan prekršaj davanje vozila na upravljanje osobi koja nema pravo na upravljanje, mladi vozač, neposjedovanje vozačke dozvole kod sebe, ne korištenje sigurnosnog pojasa, korištenje mobitela za vrijeme vožnje, tehnička ispravnost te neposjedovanje prometne dozvole kod sebe.
Najveća očitana koncentracija alkohola 2,40 g/kg je izmjerena je kod vozača osobnog vozila, starosti 35 godina na području Policijske postaje Otočac.    

Za vrijeme vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirano je ukupno 17 prometnih nesreća, od kojih je sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, dok je 10 prometnih nesreća . U sedam prometnih nesreća ukupno je osam osoba zadobilo tjelesne ozljede, od kojih je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede, a sedam osoba lake tjelesne ozljede. 

 


Stranica