Prevarena putem lažne SMS poruke

Kako bismo smanjili vjerojatnost da postanete žrtva ovakve prijevare, savjetujemo da budete posebno oprezni kada dobijete iznenadne tekstualne poruke i pozive na mobilni telefon

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Novalja zaprimili su kaznenu prijavu 42-godišnjakinje iz Zagreba da je prevarena putem lažne SMS poruke.

Naime, oštećena je 16. kolovoza 2024. godine na mobitel zaprimila obavijest da joj je obustavljena dostava paketa zbog nepotpune adrese dostave i da preko zaprimljene  poveznice internetskog preglednika potvrdi svoju adresu kako bi se pošiljka mogla isporučiti.  Preglednik ju je preusmjerio na lažnu stranicu trgovačkog društva koja se bavi dostavom paketa. Na navedenoj stranici unijela je svoje osobne podatke i podatke sa svoje bankovne kartice te ubrzo nakon toga utvrdila da joj je s računa skinut iznos veći od 1000 eura.
Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela.


 Ako nešto prodajete ili kupujete, za uplatu je dovoljno poslati samo IBAN broj i vaše ime i prezime, a nikako CVC/CVV kod (kod za verifikaciju koji se nalazi na poleđini kartice) kao niti rok važenja i broj kartice.
 
Više o internetskim prijevarama i kako ih spriječiti možete pročitati na poveznici Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba.
 
Također možete prije ili prilikom online kupovine putem servisa CERT iffy provjeriti ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Sve što trebate napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišete ili zalijepite URL adresu trgovine koju želite provjeriti.
 
 

 

Pisane vijesti