Dogovorio prodaju s nepoznatom osobom i ostao bez novaca - nova phishing prijetnja putem mobilnih aplikacija

Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja neovlašteno i bez ograničenja koristiti vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta

Policijski službenici Postaje granične policije Korenica zaprimili su prijavu 42-godišnjaka iz Korenice koji je na Internet oglasniku objavio oglas za prodaju, te mu se 9. prosinca 2021. godine putem WhatsApp aplikacije javila nepoznata osoba s kojom je dogovorio prodaju.

Nakon dogovora mu je nepoznata osoba poslala poveznicu (za koju se ispostavilo da je lažna) jednog trgovačkog društva koje se bavi dostavom i da 42-godišnjak unese broj bankovne kartice kako bi mu nepoznata osoba mogla platiti. Nakon što je 42-godišnjak unio broj kartice primijetio je da mu sa računa nedostaje više od 10 tisuća kuna i shvatio je da je prevaren.
 
Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
 
U tijeku je tzv. phishing kampanja usmjerena na korisnike raznih internetskih oglasnika. Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.
 
Na taj način prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu.
 
Navedeni napadi su učestali te ponovo upozoravamo građane na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama. 
 
Pozivamo vas na dodatan oprez, a ukoliko se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji na čijem postajnom području imate prebivalište.
 


Pisane vijesti