Obilježena 29. godišnjica mučki ubijenih policijskih službenika u Žutoj Lokvi

DRAGUTIN, VINKO, ZDRAVKO, MILAN
Čuvat ćemo na vas spomen vječni,
Vitezovi roda hrvatskoga,
Živjet ćete u krošnji i pjesmi,
Slobodnoga danas doma svoga


Kod spomen obilježja – kapelice poginulim hrvatskim redarstvenicima u Žutoj Lokvi danas je svečano obilježena 29. godišnjica pogibije četvorice policijskih službenika Policijske uprave ličko-senjske, Policijske postaje Otočac, Policijske ispostave Brinje.

Uz preživjelog kolegu Darka Murata, najužu obitelj poginulih policajca DRAGUTINA TOLJANA, ZDRAVKA VUKOVIĆA, VINKA KRZNARIĆA i MILANA VRANIĆA, obilježavanju 29. godišnjice prisustvovao je i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije – zamjenik glavnog ravnatelja Željko Prša, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković, načelnik Policijske uprave ličko-senjske Zoran Zdunić, zamjenik načelnika Policijske uprave ličko-senjske Stjepan Sabljić i zamjenik načelnika Policijske uprave primorsko-goranske Hari Brnad, župan Ličko-senjske županije Darko Milinović, načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić, predstavnici općinskih i gradskih vlasti, predstavnici udruga, te mještani, koji su na spomen obilježje položili vijence i zapalili svijeće.

Svi zajedno prisjetili su se tog tragičnog, ali herojskog dana…„Na današnji dan, prije 29 godina, to kobno maglovito jutro, policijska ophodnja koju su činili pokojni Drago Toljan, Zdravko Vuković i preživjeli Darko Murat, te pričuvni policajci, Vinko Krznarić i Milan Vranić, upućeni  su službenim policijskim vozilom u redovnu službu nadzora i regulacije prometa na tadašnju raskrsnicu magistralnih cesta Brinje-Otočac-Senj.

U 9 sati i 40 minuta, nakon što su se kratko zadržali na raskrsnici, dežurni službenik Policijske ispostave Brinje pozvao ih je da se vrate u Ispostavu. Neposredno nakon što je svih 5 policajaca sjelo u službeno policijsko vozilo na njih je iz zasjede iz ovoga ovdje grmlja (s desne strane kolnika) otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja i ručnih raketnih bacača od strane terorista i paravojnih formacija tzv. „SAO Krajine“.

Već prvi hitci pogodili su i usmrtili Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milu Vranića, a teško ranili Dragu Toljana i Darka Murata. Kolega Darko Murat pokušao je uzvratiti vatrom, no došlo je do zatajenja puške, pa je pod terorističkim rafalima uspio pretrčati cestu i od mještana Žute Lokve zatražiti pomoć, dok je ranjeni Drago Toljan uslijed zadobivenih ozljeda preminuo pored vozila.“

Svetu misu zadušnicu za poginule policijske službenike predvodio je vojni kapelan Matej Ećimović.
 

Pisane vijesti