Pojačani nadzor vozača u studenom i prosincu i dani „Martinja“ u 2019. godini

Pred nama je Martinje, ali i mjeseci slavlja te božićnih i novogodišnjih radosti stoga policija poziva na oprez u prometu!

Foto: Ilustracija

Smrtno stradavanje u prometnim nesrećama
 
Prema statističkim pokazateljima u deset mjeseci 2019. godine u prometnim nesrećama smrtno su stradale 242 osobe, od kojih su 124 osobe ili 51,2% poginule u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda.
 
Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama koje se događaju vikendom su:
  • upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene i
  • kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć). 

Prema vrstama radi se o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima sa vozilima koja su dolazila iz tog smjera.
 
Navedenom dodatno doprinose i prometno nepovoljni vremenski uvjeti, kakvi  se očekuju i ovog vikenda, odnosno promjenjive vremenske prilike s kišnim razdobljima.
 
U takvim okolnostima, kolnik postaje mokar, klizav i hladniji prilikom čega je i prianjanje pneumatika na podlogu otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom.
           

Stoga je, prije vožnje u takvim uvjetima, potrebno dodatno provjeriti tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite.

Pisane vijesti